Skip to main content

Info Schepen

Flying Focus is al jaren gespecialiseerd in luchtfotografie ten behoeve van de scheepvaart en offshore. Op thuisbasis vliegveld Texel hebben wij de beschikking over 3 speciaal voor vluchten boven zee uitgeruste vliegtuigen. Hiermee kunnen fotovluchten worden uitgevoerd van de Duitse Bocht tot aan het Engels Kanaal. Ook boven de binnenwateren kunnen luchtfoto-opdrachten worden uitgevoerd, mits er voldoende ruimte is om rond het schip te manoeuvreren. Groot open water als het IJsselmeer, Haringvliet en Hollands Diep voldoen hieraan.

Een opdracht voor het fotograferen van een schip ontvangen wij bij voorkeur minimaal één dag voor de gewenste fotosessie. Na het noteren van het telefoonnummer en emailadres van het schip kunnen wij rechtstreeks met de kapitein een gunstige plaats en tijdstip bepalen. Tevens spreken wij dan een marifoonkanaal af, zodat ook vanuit het vliegtuig contact opgenomen kan worden. Dit laatste kan van belang zijn om ook met slecht weer het schip te kunnen vinden. Ook kunnen wij de kapitein vragen een kleine koersverandering uit te voeren om het schip beter in de zon of de golven te kunnen fotograferen. Indien wij meer schepen op één foto moeten zetten is de marifoon onontbeerlijk om vanuit de lucht een mooie formatie te kunnen samenstellen. Als de opdrachtgever er weinig zicht op heeft waar en wanneer het schip gefotografeerd kan worden, kunnen wij dit zelf uitzoeken via bevrachters, kustwacht of havendiensten.

Het weer is een belangrijke factor voor het slagen van een luchtfotosessie. Zon is geen absolute vereiste, maar wel aan te bevelen. Verder zijn er weerssituaties met zeer slecht zicht, laaghangende bewolking, zeer zware storm, waarbij fotovliegen niet mogelijk is. In deze gevallen kunnen wij het schip blijven ‘volgen’ en bij een volgende passage langs de kust een nieuwe poging ondernemen.

Bij het uitvoeren van een luchtfoto-opdracht gaan wij in principe uit van het leveren van 20 verschillende opnamen in hoge resolutie. Bij een opdracht verkrijgt de klant het exclusieve gebruiksrecht voor publicaties. In opdracht gemaakte luchtfoto’s worden niet zonder toestemming van onze opdrachtgever door Flying Focus gebruikt.

Alle luchtopnamen worden digitaal gemaakt met hoogwaardig professionele apparatuur. De hiermee verkregen ruwe beelden worden in eigen studio geoptimaliseerd voor elke gewenste toepassing. Grote uitvergrotingen en beeldcorrectie behoren tot de mogelijkheden.